آیا تدریس با زبان خارجی کیفیت تحصیلی را بالا می برد؟http://www.daikondi.com

ساخت وبلاگ
در دنیای امروز سیستم های مدرن و پیچیده آموزشی به صورت مختلف و متعدد وجود دارد و از مدرن ترین ابزارآلات آموزشی چه به صورت نرم افزاری و چه به صورت سخت افرازی استفاده می شود، اما افغانستان در طول ده سال گذشته بجای این که از سیستم های جدید آموزشی رایج در دنیا را استفاده کند برنظام آموزشی کهنه قدیمی پای فشردند.

در طول ده سال گذشته اصرار برنظام آموزشی قدیم به حدی بود که برای تغییر از شیوه برنامه های درسی سالانه به روش کریدیت یا واحدهای درسی چند سال طول کشید تا در برخی از دانشگاهها پذیرفته شد و برخی از دانشگاهها همچنان برهمان روال قدیم درسی سالانه به کار شان ادامه می دهند.

روال قدیم سالانه این است که اگر یک دانشجو یه یکی از مضامین درسی ناکام بماند باید همه درسهای که در یک سال برایش تعیین شده را دوباره بخواند و همه را هم باید قبول شود.
به هرحال تردیدی نیست که تغییر وتحول و اصلاحات در نظام آموزشی کشور ضرورت اساسی است وباید از نظام آموزشی گذشته عبور کرد و گرایش های آماری ده سال گذشته را به کیفیت آموزشی تبدیل کرد، اما چگونه؟ آیا در افغانستان در شرایط فعلی گام برداشتن به سوی کیفیت آموزشی ممکن است؟

در دانش امروزی کیفیت را بر معیارهای هدف مورد ارزش یابی قرار می دهند، یعنی این که چگونه روشی را باید استفاده کرد که به هدف خود به صورت اساسی دست پیداکرد؟ هدف اساسی در کیفیت آموزشی این است که یک دانشجو وقتی در رشته ای تحصیل می کند، در قدم اول خود دانشجو از روند تحصیلی که طی کرده اظهار رضایت کند، یعنی این که خود احساس کند با آموختن این رشته صاحب دانش و کمال و تخصص شده است و در قدم دوم نیروهای متخصص و کارآمد را تربیت کند که نیازعلمی و تخصصی کشور را برآورده سازد.

این هدف کلی است که برای کیفیت تحصیل در نظر گرفته شده است، اما برای رسیدن به این هدف از چه کیفیت هایی باید استفاده کرد؟ کیفیت در آموزش جلب رضایت و حتی خوشنودی دانشجوهاست، زیرا نظام آموزشی باید به انتظارات دانشجویان پاسخ گو باشد و نیز کیفیت به معنای داشتن آموزش های درست و داشتن آموزش های درست هم عبارت است از: مواد آموزشی بدون عیب، بدون نقص، پشتیبانی کارشناسی صحیح و دقیق و دوستانه از دانشجو، پایدار کردن و افزایش یادگیری.

حال سئوال این است که آیا دانشجویان ما از روند آموزشی در دانشگاهها راضی هستند؟ آیا احساس رضایت می کنند از دانشی که می اندوزند و در این ذهنیت نیستند که همه دانشی که باید در این رشته می آموخت فراگرفته نتوانسته اند؟ لازم نیست در این زمینه آمار و ارقام ارایه کرد فقط کافی است که پای درد دل دانشجویان بنشینی و از آنان سئوال کنی و آنان گفتنی های زیادی از وضعیت آموزشی کهنه کشور دارند. در طول ده سال گذشته انتظارات اکثریت مطلق دانشجویانی که تحصیل کرده اند از نظام اموزشی موجود در کشور برآورده نشده است.

اما وسایل و ابزار آلات آموزشی، اساسی ترین نیاز دانشجو کتاب های درسی و کمک آموزشی است در اکثریت دانشگاهها کتاب های درسی وجود ندارد و دانشجویان فقط نوت برمی دارند که آن را "لکچر" می گویند استادان از شاگردان می خواهند که آن را کلمه به کلمه یادداشت کرده و هنگام امتحان طوطی وار همان پاسخها را بنویسند! در چنین وضعیت آموزشی در دنیای مدرن امروز چه انتظاری باید داشت که کفیت علمی دانشجویان بالابرود؟

باتوجه به این گزینه که بخشی کوچکی از کیفیت آموزشی است این سئوال را باید از آقای کرزی پرسید، آیا در چنین فضای آموزشی فقط تغییر در زبان درسی همه مشکلات آموزشی را حل می کند و کیفیت تحصیلی را بالامی برد؟ آیا مشکلات فراروی کیفیت های آموزشی در کشور فقط این است به زبان انگلیسی تدریس نمی شود؟ تاکنون در طول ده سال هزینه های سنگینی برای تغییر نظام آموزشی در کشور گردید، اما در سایه این تلاش ها نه کتاب های درسی تدوین گردید و نه اساتید روشهای لکچر خود را تغییر دادند که تغییر داده نمی توانند و نه زمینه ورود کتابهای کمک آموزشی با حمایت دولت فراهم گردید. در چنین وضعیتی چگونه امکان دارد که اساتیدی که خود زبان انگلیسی نمی دانند و نیز دانشجویانی لکچر دری می نویسند، استادان درس های شان را به انگلیسی لکچر کنند و دانشجویان هم آن را به انگلیسی فهم کنند و به انگلیسی بنویسند؟

روشن نیست که اقای کرزی براساس چه هدفی سعی دارد که تدریس را در دو رشته یاد شده به انگلیسی تغییر دهد و هند و پاکستان را در این زمینه شاهد می آورد، در حالی عامل رشد آنان زبان انگلیسی نیست، زیرا اگر زبان انگلیسی تنها عامل رشد می بود باید کشورهای ایران و ترکیه از عقب مانده ترین کشورها می بودند، چون زبان تدریسی این کشورها زبان رسمی خود شان است.

ایشان می گوید که کتاب های انگلیسی در موضوعات مختلف فراوان است، اما سئوال این است وقتی دانشجویان کتاب های مورد علاقه شان را به فارسی که بسیار ارزان است، خریده نمی توانند چگونه می توانند کتاب های بسیار گران قیمت انگلیسی به قیمت دالر بخرند؟واقعیت این است که زبان خارجی بجای زبان بومی نمی تواند کیفیت های آموزشی را بالا ببرد، بلکه بیشتر تضعیف می کند و به همین دلیل برخی معتقدند که در افغانستان بجای اصلاح ابرو چشم را کور می کنند.وزارت تحصیلات بهتر بجای تغییر زبان درسی ساختارهای آموزشی تدریسی را تغییر دهد و دانشجویان را از نظام لکچر نجات دهد.

منبع: روزنامه افغانستان

---------------------------------------------------

به همت رئیس جمهور کرزی: انگلیسی زبان رسمی افغانستان می شود!!!

ظاهرا هر دم مزاجی های رئیس جمهور کرزی تمامی ندارد و ایشان هر روز بر یک بام است. یک روز مخالف طالبان یک روز موافق. یک روز با آمریکا یک روز بر علیه آمریکا. یک روز حامی منافع ملی یک روز بر ضد خواسته های ملت.

بارها مشاهده شده که محترم کرزی در یک کانفرانس یا سیمینار مطلبی را نسنجیده مطرح کرده که مجبور شده تا نشست بعدی آن را تکذیب و یا اصلاح نماید. البته این سخنرانی های از قبل بررسی نشده، اختصاص به رئیس جمهور ندارد و اکثر مقامات کابینه اینگونه اند.

به عنوان نمونه روز شنبه سوم سرطان رئیس دولت، در سیمینار سه‌روزه "اعلام فراخوان ملی برای اصلاح نظام آموزشی و کاریابی" که در کابل برگزار شده است، گفت: زبان آموزشی در دانشکده های مهندسی و پزشکی باید انگلیسی باشد. چرا که عامل عدم رشد اقتصادی ما این است که تحصیلات در رشته‌های مهم به زبانی نیست که آموزش علوم به آن آسان باشد، یا به دست آوردن کتاب آسان باشد."

وی افزود: پس از گفتگوها به این نتیجه رسیدیم که در رشته های پزشکی و مهندسی کتب فارسی کمیاب است، لذا صلاح را بر آن دیدیم که زین پس آموزش در این رشته ها به زبان انگلیسی باشد.او از کشورهای هند و پاکستان به عنوان مثال یاد کرد و گفت که این کشورها به دلیل آموزش به زبان انگلیسی در آموزش پزشکی نسبت به افغانستان پیشرفت کرده‌اند.

آقای کرزی بر همکاری کشورهای آلمان و فرانسه برای ارتقا بخشیدن به دانشگاه طب کابل و دانشکده انجنیری پافشاری نمود. او گفت دانشگاه‌های طب و انجنیری باید با یکی از سه زبان انگلیسی، آلمانی و فرانسوی تدریس کنند تا معیار علم طب و انجنیری نیز تا سطح همین کشورها بلند برود.

ایشان در حالی مدعی این امر شد که در حال حاضر زبان آموزشی در دانشگاههای افغانستان و به ویژه در کابل و بیشتر شهرهای بزرگ فارسی است.
یکی نیست از محترم کرزی بپرسد عالی جناب اگر کتب فارسی در این زمینه ها کم است، اساتید و دانشجویان را مجبور سازید تا آنها را ترجمه کنند یا به قول معروف به جای ماهی دادن به آنها، ماهی گیری را یاد دهید. اگر هندیها به جای رسیدند نه به خاطر کتب انگلیسی بوده، بلکه حاصل تلاش آنهاست.

فراگیر شدن زبان انگلیسی و جایگزین شدن آن به جای زبان فارسی و محلی، حاصل استعمار پیر انگلستان بود. مقامات آن زمان هند هم مانند شما فکر می کردند که برای پیشرفت باید همرنگ غربیها شد، در صورتی که ایران نمونه بارزی از پیشرفت در علوم مختلف روز است، بدون اینکه زبان تدریسش فرقی کرده باشد.

جناب کرزی به همت شما همه موارد کشور ما را غربزدگی فرا گرفته از فرهنگ و پوشش مردم گرفته تا نحوه حکومت داری و سیاستمداری. معتبرترین کتب طب غربیها، از ترجمه کتب دانشمندان اسلامی است که بعضا به زبان فارسی میباشد، حال ما بیاییم بخاطر نبودن کتاب، به جای تهیه ترجمه آن، زبان دانشگاهی خود را تغییر دهیم!!!

الحق که اینگونه پیشرفت کردند، جز مستعمره همه جانبه شدن چیز دیگری نیست. ما مخالف آموزش زبان انگلیسی نیستیم ولی نه به این بهاء که زبان مادری این مردم فدا شود. زیرا می دانیم این شروع یک طرح بزرگ است که غربیها آنرا به گوش مقامات ما زمزمه کردند تا ما نیز مثل هند بمانند غربیها سخن بگوییم و پیشینه تاریخی فرهنگی خود را فراموش کنیم.

یکی دیگر از این اشتباهات را دوباره رئیس جمهوری در همان نشست مطرح کرد و ضمن انتقاد از "سیاست بازی در دانشگاه‌ها" ، گفت: "جوانی که در دانشگاه به عوض آموختن درس به دنبال حزب بازی می رود، نه به خود خدمت می‌کند نه به خانواده‌اش و نه به مملکتش".

خوب برادر جان ، اگر دانشجویان حقوق، علوم سیاسی و رشته های چون روابط بین الملل، اقتصاد و جامعه شناسی که مستقیما با سیاست مربوط است، در دانشگاه‌ها آموخته نشود پس سیاستمداران آینده افغانستان در کجا باید مسائل سیاسی را بیاموزند؟

در این رابطه باید بگوییم وقتی کدخدای ده اینگونه باشد وای بر حال آن ده چه رسوایی بود. البته ناگفته نماند در این نشست رئیس جمهور به مواد مفیدی از جمله اصلاح نظام تحصیلی، حذف کانکور و نهادینه شدن مطالعه و تحقیق هم سخن گفت که تجربه نشان داده باز هم در حد شعار باقی خواهد ماند و اجرایی نخواهد شد.

انجمن فرهنگی دانشجویان افغانستانی سمنان...
ما را در سایت انجمن فرهنگی دانشجویان افغانستانی سمنان دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : cafg-unsb بازدید : 348 تاريخ : پنجشنبه 16 آذر 1396 ساعت: 23:36